Ortodonti (Diş Teli)

Ortodonti (Diş Teli) Tedavisi Nedir?

Ortodonti; uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis ve kontrol eden, bu durumu önlemeye çalışan ve tedavisini yapan diş hekimliği branşının uzmanlık dalıdır.
 

Ortodonti (Diş Teli) Tedavisi Neden Gereklidir?

Çapraşık veya seyrek dişler ile güzel bir gülümseme ve estetik bir yüz görünümüne sahip olmak imkansızdır. Dişlerdeki çapraşıklık estetik problemler yaratmasının yanında, diş fırçalamanın etkinliğini azalttığı için diş çürüğü riskini artırır. Dişler arasındaki boşluklar ise çiğneme fonksiyonunu ve diş çevresindeki dokuların sağlığını olumsuz etkiler.

Üst çene ve/veya alt çenenin, normalden önde veya geride olduğu iskeletsel problemlere sahip bireylerin mutlaka erken yaşlarda (9-14) tedavi edilmesi gerekir. 

Çürük veya travma nedeniyle erken kaybedilen süt dişlerinin yerlerinin korunması, süt dişinin yerine gelecek sürekli dişin normal şekilde sürebilmesi için önemlidir. Takıp çıkarılabilen veya sabit olarak dişlere yapıştırılan apareyler ile sürekli dişlerin geleceği boşluklar korunabilir.

Parmak emme veya uzun süre yalancı emzik/biberon kullanımı çocuk yaşta damak ve diş yapısını etkiler, yetişkin yaşlarda da devam eden yanlış yutkunma problemi ile sorun kalıcı hale gelir. Alt ve üst dişlerin kapanmaması şeklinde kendini gösteren açık kapanış(openbite)’ın tedavisi erken yaşlarda dil önleyici aparey ile yapılırsa hastanın ileriki yaşlarda sabit tel takmasına gerek kalmaz.

Ortodonti Tedavisinde Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Ortodontik tedaviler hasta-hekim işbilirliğini gerektirir. Hekiminizin yaptığı uygulamalar, tedavinizin yürütülebilmesi ve tamamlanabilmesi için tek başına yeterli değildir.

Tedaviye başlanabilmesi için mükemmel ağız bakımı şarttır.

Diş fırçalama alışkanlığı olmayan bireylere ortodontik tedavi yapılamaz, çünkü dişlerde braket, tel gibi çeşitli apareyler varken ağzı bakımına dikkat edilmemesi dişlerin hızla çürümesine neden olur, ayrıca yetersiz ağız bakımına bağlı diş eti büyümeleri dişin üzerinin örtülmesine neden olduğu için dişin hekim tarafından bütünüyle görünmesini engeller.

Hekiminiz, diş fırçalama alışkanlığınız konusunda problem varsa size gerekli eğitimi verecektir.

Doğru diş fırçalama alışkanlığını elde ettiğinizde ve diş ve diş etleriniz sağlığına kavuştuğunda ortodontik tedaviniz başlatılacaktır.

Dişlerinizin üzerindeki braketlerin ve diğer apareylerin zarar görmemeleri ve fonksiyonlarını yapabilmeleri için tedavi süresince sert, kabuklu, çekirdekli, dişe yapışan tatlı besinlerden uzak durmanız gerekir.

Tedavinizde çenelerarası lastikler veya ağız dışından yüze adapte edilen mekanikler kullanmanız gerekebilir. Bunları doktorunuzun belirttiği şekilde ve istenen sürede kullanmalısınız.

Doktorunuz sizi 3-5 haftalık periyotlarda görmek isteyecektir, tedavinin istenen şekilde devam edebilmesi için randevulara düzenli olarak gitmelisiniz.

İletişime Geç
WhatsApp Telefon