Dijital Diş Hekimliği

Dijital Diş Hekimliği

Günlük hayatımızda teknolojik gelişmelere de bağlı olarak diş sağlığı sektöründe gelişme gösteren dijital diş hekimliği çok fazla duyulmaya ve uygulanmaya başlanmıştır. Genel tanımı ile geçmiş dönemden bugüne kadar gelen klasik yöntemler olarak uygulanan yöntemlerin yerine akıllı cihazlar kullanımı yapılarak, ağız içi tarayıcı ve de bilgisayar sistemleri yardımı ile yapılma yöntemi olmaktadır.

Dijital diş hekimliği genel olarak teşhis, planlama yapma ve tedavi sürecinde tamamen ya da kısmen bilgisayar destekli olan cihazların, bunlara bağlı yöntemlerin ve yeni nesil teknolojinin kullanılması olarak bilinmektedir. Birçok kişi  dijital diş hekimliği nedir? Sorusuna cevap ararken, çok farklı tanımlamalar ile karşılaşmaktadır. Ayrıca; günümüzde çok fazla tercih edilmeye başlanan dijital diş hekimliği uygulamaları insan hatalarını ortadan kaldırmakta ve hızlı bir şekilde tedavi süreci amacı ile geliştirilmiş yöntemler olmaktadır.


Dijital Diş Hekimliği Uygulama Alanları

Diş sağlığı hizmetlerimiz herkes için son derece önemli ve gerekli olan işlemleri olmaktadır. Birçok kişi yeni uygulanan diş tedavi yönetmelerinden son derece memnun kalmaktadır. Bu noktada dijital diş hekimliği nedir sorusunun bir diğer cevabı kişilerin yeni teknolojik gelişmelerin yararlandığı diş tedavi yöntemlerinde olmaktadır.

Bu anlamda basit bir dolgu yapımından, komplike implant tedavilerine kadar; bunun yanında estetik planlamalardan gülüş tasarımına ve ortodontiden porselen kaplamalar yapımına kadar çok fazla yöntemde dijital teknoloji ve buna bağlı cihazlar kullanılmaktadır. Bu noktada dijital diş hekimliği hayatımıza girmektedir. Diş tedavi alanında her alanda kullanılmaya başlanan yeni teknolojik yöntemlerden biri olan dijital diş tasarımı da diş tedavi sürecinde faydalanılan uygulamalardan biri olmaktadır.
 

Dijital Diş Hekimliği Avantajları

Günlük hayatımızda diş tedavi yöntemleri arasında en çok kullanılmaya başlanan ve merak edilen dijital diş hekimliği nedir sorusu çoğu kişi tarafından araştırılmaktadır. Bu noktada yeni teknolojik cihazlar ve yöntemler ile yapılan diş tedavi yöntemleri olarak tanımlanan dijital diş hekimliği birçok diş hekimi tarafından kullanılmaktadır. Bu kadar fazla kullanım sebebi de sağladığı avantajlar olmaktadır. Bu avantajlar;

Hız ve üretim hassasiyeti sağlaması

Hastalara özel üretilen dolgu, köprü, kaplama, ortodonti ve gece plakları gibi uygulamaların üretim datalarının veri tabanımızda mevcut olması ve saklanabilmesidir. Bu noktada sağladığımız avantaj tekrar üretilmesi gereken bir diş işleminde tekrardan ölçüm alınmadan aynı data ile üretim yapılabilmektedir.

Hastamızın mevcut olan ağız durumu taranmakta ve kaydedilmektedir. Buna bağlı olarak da ileriki zamanlarda yeni taramalarla karşılaşılmaktadır. Tüm bunlara göre de aşınma, yer değiştirme gibi değişiklikler anında belirlenmektedir.

 

Dijital Diş Hekimliğinde Uygulanan Sistemler

1) CAD CAM Sistemi: Ağız içindeki prepare olan dişlerin ve bunun yanında kamera ile hazırlanmış olan kavitenin optik ölçümleri dijital ölçü yardımı ile alınmaktadır. Bu noktada da dijital ölçümü alınan ağızın ve dişin bu uygulamalara bağlı olarak dijital diş tasarımı bilgisayar üzerinden yapılmaktadır.

 Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen bu diş tasarımlarının görüntüleri hastanın yanında olmaktadır. Tüm bunlara bağlı olarak işlemler tek seansta sonlandırılmaktadır. Tüm bu uygulamalara bağlı olarak CAD CAM teknolojisi yardımı ile hastalara en uygun olacak olan dijital diş tasarımı restorasyon çalışmalarını en hızlı şekilde yapılmaktayız.

2) Gülüş Tasarımı: Estetik gülüş tasarımları yapılırken, uygulanan en doğru yöntemlerden biri de dijital diş hekimliği ve dijital diş tasarımı olmaktadır. Bu noktada yararlanılan bu yöntemler hem hastalar hem de diş hekimleri için çok büyük avantajlar sağlamaktadır.

Estetik gülüş tasarımlarımızda kullandığımız mikro kameralar ile hastalarımızın dişleri üç boyutlu bir şekle getirilerek; hastanın yüz yapısı özelliklerine ve ağız yapısı özelliklerine göre en uygun bir tedaviler uygulanmaktadır.


Dijital Diş Hekimliği ile Yapılan Tedaviler Nelerdir?

Gündelik hayatımızda diş sorunu ile karşılaştığımız noktalarda; karşınıza dijital diş hekimliği çıkmaktadır. Bu durumda da hem dijital diş hekimliği nedir diye araştırmalar yapmakta hem de uygulamanın sizin tedavinize uygun olup olmadığını merak etmektesiniz. Bu noktada dijital diş hekimliği;

 

  • Kanal tedavisinin sonrasında ortaya çıkan dişlerin restorasyon tedavi yöntemlerinde,
  • Daha önce restore edilen dişlerinizin yüzünüze veya ağız yapınıza uygun bir hale getirilmesi,
  • Porselen dolgu tedavilerinde,
  • Dental implant yaptırmış olan hastalarımızın implant üstleri tamamen porselen kaplama yaptırma tedavilerinde,
kullanılmaktadır. Hem teknolojik gelişmelere ayak uyduran hem de birçok kişinin tedavi süreçlerinin hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlayan dijital diş hekimliği çok fazla kullanılan yöntemlerimizden biri olmaktadır.

Kategoriler
Benzer Yazılar
Diş Sızlaması Problemi

Diş Sızlaması Problemi

Diş sızlaması b..

Ramazan Ayında Diş Sağlığı

Ramazan Ayında Diş Sağlığı

Ramazan ayı..

Diş Taşı Temizliği Zararlı Mıdır?

Diş Taşı Temizliği Zararlı Mıdır?

Diş ..

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç
WhatsApp Telefon